Szellemi alkotások jogának terjedelme

Ez a szerződés rendezi egy játékfilmhez írott zenéhez kapcsolódó szellemi alkotások jogát. A szerződés egyik legfontosabb része a felhasználási jogok terjedelme, erről szeretnék írni a mai postban.

A leggyakoribb az az eset, amikor a jogosult területi és időbeli korlátozás nélkül ad felhasználási engedélyt a művére. A Jacko – This is it című film esetében valószínűleg volt időbeli korlátozás, ezért lehetett a mozikban csak két hétig látni.

A felhasználási engedély tárgyi hatályát az adott műnek vagy annak részletének egyszeri és nem kizárólagos filmre vitelének joga képezi. Így pl. Herendi Gábor nem egyezhetett meg a Bon-Bon együttessel a jól ismert Valami Amerika betétdal újra felhasználásáról a második részben, ezért hangzik el mindez Csipa és Tóth Gabi előadásában.

Egy film ritkán működik jól, ha csak DVD kiadása van, így a zeneszerzőnek érdemes hozzájárulnia a film nyilvános előadásának jogához. Bár az IKEA dal jelentékeny népszerűségre tett szert az internetes terjesztés által, el kell ismerni, hogy ennél jelentősebb bevételt jelent film bemutatójával együtt kiadott filmzenei album. Ezt jelenti a zene rögzítéséhez, terjesztéséhez és a szövegnek a hangfelvétel bortóján történő közzétételhez való hozzájárulás megadása.

Tekintettel arra, hogy egyre kevesebben járnak moziba, ezért fontos a televíziós és rádiós vetítéshez való hozzájárulás, amelynek kapcsán válhat igazán népszerűvé egy filmhez írott dal. Utólag nehéz eldönteni, hogy mi a népszerűbb: a Keresztapa filmtrilógia vagy Nino Rota és Carmine Coppola filmzenéje.

dr. Némethy Zsuzsanna
jogi on-line tartalom menedzser
 

 
[Némethy Zsuzsanna - 2010. április 13. 11:26]
 
Saját értékelésed: Nincs, Átlag: 5 (1 vote)