Hogyan jöhet létre szerződés?

Minden szerződéshez legalább két félre van szükség pl. Eladó és Vevő, vagy Bérbeadó és Bérlő, de vannak olyan esetek, amikor akár 3 vagy annál több fél is állhat szerződéses kapcsolatban.

Jellemzően akkor van több kapcsolat, amikor egy adott témára többen formálnak jogot. Ilyen pl. egy örökségből származó lakás, amit az elhunyt 3 gyermeke örökölt egyenlő arányban és szeretnék eladni, vagy ilyen eset lehet, amikor házastársak (férj és feleség) vásárolnak lakást.

Egy szerződésnek az a célja, hogy a szerződő felek megállapodjanak valamiről, ami mindkettőjük számára fontos. Ezt nevezzük a szerződés tárgyának pl. gépjármű-vásárlás, ingatlan- bérbeadás.

A szerződés a felek akaratának kölcsönös és egybehangzó kifejezésével jön létre. Ez történhet írásban, szóban vagy ráutaló magatartással is. Ezt a módot nevezzük a szerződés alakjának.

Azonban a szerződés alakjának létrejöttekor a feleknek nem kell találkozniuk, hanem akár a világ két különböző helyéről is megtehetik a szerződés létrejöttének kinyilvánítását.

 
[Kocsis Gábor - 2009. február 4. 09:32]
 
Saját értékelésed: Nincs, Átlag: 5 (1 vote)