A blogger válaszol 3.

 A mai bejegyzéshez olyan megkereséseket válogattam össze, amelyekhez én csak tanácsot tudok adni, de ezen túl még szükség van más, jogvégzett ember közreműködésére is.

1.) Egy megkereső testvérpár leszármazó szülei mindkét ingatlanán párban haszonélvező. A testvérpár azt szeretné, ha az egyik ingatlanon csak az egyikük, másik ingatlanon pedig a másikuk lenne a haszonélvező. Ehhez olyan okiratra van szükségük, amit pl. ügyvéd ellenjegyzett. Általában a haszonélvezet alapítása vagy törlése az ingatlannal kapcsolatos más cselekményhez kötődik (pl. vásárlás) és ilyenkor egy füst alatt rendezik a haszonélvezettel kapcsolatos kérdést is. Jelen esetben viszont csak azt a rövid nyilatkozatot kell okiratban foglalni, hogy az egyik testvér a másik javára ingyenes lemond a haszonélvezeti jogáról az egyik ingatlan tekintetében, tekintve arra, hogy a másik testvér ugyanezt teszi meg vele a másik ingatlan tekintetében és ezért a másik testvér hozzájárul a haszonélvezeti jogának a törléséhez. Nem szükséges még egyszer külön feljegyezni az egyik testvér törölt haszonélvezeti joga helyére a másik testvért, aki már szerepel a tulajdoni lapon, mert egy ingatlanon egy személynek csak egy fajta haszonélvezete lehet. A földhivatali eljárás megindításához ki kell még tölteni a kérelem formanyomtatványát, amelyet ezen a linken lehet elérni. Az eljárás díja jelenleg 6.600,- Ft, amelyet ezen a linken tudunk ellenőrizni.

2.) A másik megkereső pedig közjegyzői szerződést keres nyereményjáték folytatásához. A megkereső jól informált abban a kérdésben, hogy nyereményjáték lefolytatásához közjegyzőre van szükség. Az ügyvédek megbízási szerződést írnak alá az ügyfeleikkel, amiben tisztázzák a megbízás mibenlétét és a díjazást is. A közjegyzőt a törvény rendeli erre a feladatra, ezért a törvény határozza meg a díjazását is. Tehát ehhez külön szerződésre nincsen szükség. Egyébként a nyereményjáték hitelességének tanúsításával kapcsolatos teljes eljáráshoz minden szükséges dokumentumot vagy cselekményt a közjegyző végez és mindezt tartalmazza a törvényben meghatározott díjazás. A közjegyzőséggel kapcsolatos további kérdésekre ad választ a Magyar Országos Közjegyzői Kamara honlapja.

dr. Némethy Zsuzsanna
jogi on-line tartalom menedzser

 
[Némethy Zsuzsanna - 2010. január 21. 01:06]
 
Saját értékelésed: Nincs, Átlag: 5 (3 szavazat)