Belsőépítészeti szerződés sarkalatos pontjai

Az alaphelyzet az, hogy én átengedem a lakásomat egy belsőépítésznek, hogy használja, mérje fel, találja ki és rendezze be. Egyik oldalról a bizalmamat megalapozza az, hogy mondjuk láttam a belsőépítész korábbi munkáit, beszéltem a korábbi ügyfeleivel. Másik oldalról viszont a magyar lakosságnak a legértékesebb vagyontárgya mindig a lakás, így a legféltettebb kincsemet engedem át időlegesen valaki másnak, remélve, hogy sokkal szebben, lakályosabban, személyre szabottabban kapom vissza.

Itt található egy vállalkozási szerződés belsőépítészeti munkákra. A munka kezdetekor a belsőépítész megmutatja a kiviteli terveket és elmagyarázza, hogy ehhez milyen anyagok megvétele szüksége és azokból milyen eljárásokkal alakítja ki a terven látható berendezési tárgyakat.

Általában a belsőépítész ismeri jobban azokat a vállalkozókat, akiktől megvásárolja az alapanyagokat. Ezért is fontos, hogy a megbízónak legalább annyi lehetősége legyen, hogy az anyagok, amiknek a költségét ő fogja fizetni, a helyszínre szállítás után ellenőrizhesse. Ugyanakkor ezt az ellenőrzést csak meghatározott ideig teheti meg, mert az esetleges elhúzódással a belsőépítész idejét lopja meg, ami tulajdonképpen egyikőjüknek sem érdeke.

A vállalkozói díj általában már tartalmazza a munka-, anyag- és egyéb költségeket is. Hogy a belsőépítész se verje magát később meg nem térülő kiadásokba, ezért a szerződés hatályát az előleg kifizetéséhez lehet kötni. A teljes vállalkozói díj persze csak a kivitelezést követően esedékes, de az előleg kifizetése és a munka megkezdése már mutatja mindkét fél teljesítési szándékát.

dr. Némethy Zsuzsanna
jogi on-line tartalom menedzser

kép: dr. Némethy Zsuzsanna
 

 
Kapcsolódó szerződések:
 
[Némethy Zsuzsanna - 2010. május 6. 10:22]
 
Nincs még értékelés